Kali Linux, içerisinde 600’den fazla sızma testi aracı bulunduran ve etik hackerlık ile güvenlik denetimleri uygulamalarının tek bir sistem üzerinden gerçekleştirilmesini amaçlayan bir işletim sistemidir. Kali Linux, Offensive Security tarafından Linux işletim sisteminin bir dağıtımı olan Debian’ın standartlarına göre geliştirilmiş, ücretsiz ve birçok dil seçeneğine sahip açık kaynaklı bir işletim sistemidir.
Etik hackerlık ve sızma testi uygulamalarından, adli bilişim ve tersine mühendisliğe kadar birçok konuda çok sayıda araç barındırdığından dolayı Kali Linux siber güvenlik alanında sıkça tercih edilen bir işletim sistemidir. Kali Linux, normal işletim sistemleri gibi bilgisayara kurulabilmesinin yanı sıra USB ile kurulum yapmadan çalıştırma seçeneğinede sahiptir.
Kali Linux genel olarak başarılı bir işletim sistemidir. Ancak çok sayıda araç bulundurması ve bazı durumlarda bu araçların çalışma ortamlarının birbirleri ile çakışmasından dolayı bireysel kullanım için uygun bir işletim sistemi değildir. Kali Linux’u kullanırken bazı durumlarda çeşitli sorunla karşılaşmanız mümkündür. Fakat etik hackerlık ve sızma testi alanında kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu sorunlarla karşılaşmanız ve çözmeye çalışmanız oldukça önemlidir.
Eğer Kali Linux’u sanal makine olarak kurmak için buraya, etik hackerlık eğitimime ait olan içerikleri görmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
Kali Linux Masaüstü Arayüzü
Kali Linux 2019.4 sürümü sonrası arayüzünü değiştirmiş, daha modüler ve modern bir hale gelmiştir. Kali Linux’u başlatıp kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra masaüstü ekranı açılır. Ekranın üst kısmında uygulamalara ve çeşitli ayarlara hızlıca geçebileceğimiz bir menü bulunur. Alt kısımda ise klasik bir masaüstü ekranı bulunmaktadır. İlk olarak üst menüyü inceleyeceğiz, daha sonra ise temel kali linux terminal komutlarına giriş yapacağız.
Üst Menü
Üst menü Windows sistemlerdeki görev çubuğu ile benzerdir. Temel olarak 6 kısımdan oluşmaktadır. İsterseniz üst menüyü kendi isteğinize göre özelleştirebilir ve farklı kısayollar ekleyebilirsiniz.
1. Başlat Kısmı
Başlat tuşuna basıldığı zaman başlangıç ekranı açılır. Bu kısımda Kali Linux üzerinde yüklü olan uygulamalar hazır ve kategorili olarak düzenlenmiş bir şekilde bulunur.
2. Uygulama Kısayolları
Bu kısımda görüntü ayarları, dosya yöneticisi, terminal gibi çeşitli uygulamaların kısayolları bulunur. Buradan bir uygulama kaldırmak için üzerine sağ tıklayıp remove seçeneğini işaretleyebilir ve farklı uygulamalar ekleyebilirsiniz.
3. Workstations ve 4. Sekmeler
Kali Linux üzerinde bir uygulamayı başlattığınız zaman üst kısımda sekmeler şeklinde gözükmektedir. Ayrıca açtığınız uygulamalar bir workstation (çalışma ortamı) üzerinde gözükmektedir.Aynı anda çok fazla ve farklı uygulama çalıştırdığınız zaman oluşan yoğunluktan ve karışıklıktan kaçınmak için farklı uygulamaları farklı workstationlar açabilirsiniz. Üst kısımda bulunan iki kare ile bu çalışma alanları arasında geçiş yapabilirsiniz.
5. Ayar ve 6. Kapatma Kısmı
Üst menünün sol kısmında sırasıyla tarih, internet ayarları, ses ayarları, bildirimler, güç tüketimi ayarı ve bunların yanında bilgisayarı kilitleme ile kapatma kısmı bulunur.
Kali Linux Terminali
Terminal, Kali Linux’ta çeşitli komutları yazdığımız, çeşitli uygulamaları ve işlemleri başlatmak için çok sık kullandığımız bir komut istemidir.
Terminali üst menüde bulunan uygulama kısayollarından veya başlangıç ekranından açabilirsiniz.
Normalde (Kali Linux’un 2020.1 sürümü öncesinde) her zaman root yani yönetici yetkisine sahiptik. Ancak Offensive Security şirketi Kali Linux’u daha bireysel kullanıma uygun hale getirmek için varsayılan root yetkisini kaldırdı. Bu şu anlama geliyor; eğer Kali Linux’un yönetici yetkisi gerektiren sistem dosyalarına etki eden bir işlem yapacaksak veya bu tarz bir işlem yapan bir etik hackerlık / sızma testi aracı kullanacaksak önce terminalde root yetkisi almamız gerekiyor.
Root yetkisi almak için ise birkaç yöntem var; eğer terminale sudo su
yazıp daha sonra sifre sorulduğunda kurulum yaparken yazdığınız şifreyi yazarsanız terminalde root kullanıcısına geçiş yaparsınız. Böylece terminali kapamadığınız sürece terminalde root yetkisi olacaktır.
İkinci yöntem olarak ise bir komut yazmadan önce sudo yazmanız gerekmektedir. İki yöntemi de kullanabilirsiniz. İki yöntem de çeşitli durumlarda kolaylık sağlamaktadır.
Eğer Kali Linux’u kurarken İngilizce dil seçeneği ve klavyesi ile kurduysanız muhtemelen Türkçe karakterler terminale yazılamayacaktır. Bunu düzeltmek için terminale setxkbmap tr
komutunu yazmanız yeterli olacaktır.
Temel Kali Linux Terminal Komutları
whoami
: Bilgisayara hangi kullanıcı ile giriş yaptığınızı gösterir.date
: Anlık tarihi gösterirhelp
: Komutları ve kullanımlarını gösterir<herhangi bir komut> --help
: Belirttiğiniz komutun kullanımını gösterir.pwd
: Bulunduğunuz dizini, konumu gösterirls
: Bulunduğunuz dizinin içindeki ögeleri listelercd <herhangi bir konum>
: Belirttiğiniz konuma gidercat <herhangi bir dosya>
: Belirttiğiniz dosyanın içeriğini görüntülercd ..
: Bulunduğunuz dizinden bir önceki dizine giderclear
: Terminali temizlercp
: Dosyayı kopyalardf
: Bellekte kalan boş yeri gösterirexpr
: Matematiksel işlemleri yapar (Örn: expr 5*10)find
: Belli bir dosyayı dizinlerde aramaifconfig
: Ağ kartı bilgilerini gösterirshutdown
: Sistemi kapatır
Sonuç
Kali Linux işletim sisteminin özelliklerini, temel arayüzünü, terminal sistemini ve temel komutlarını öğrenmiş bulunmaktasınız.
Sırada Ne Var?
Ücretsiz etik hackerlık – sızma testi eğitiminde bir sonraki aşamaya geçmeye hazırsınız. Bunun için Analiz: İntenette Anonim Olmak Mümkün mü? yazısını okuyabilirsiniz.