3D Baskı İçin En İyi CAD Programları

Düzenli olarak 3D yazıcı teknolojilerinden yararlanıyor iseniz Thingiverse vb. 3D model sitelerinin her zaman işinizi karşılamadığını ve bazı durumlarda özel olarak modelleme yapılması gerektiğini muhtemelen fark etmişsinizdir. 3D baskıya yönelik modelleme yapmanızı sağlayacak bir CAD yazılımı aradığınız zaman ise ücretli/ücretsiz bir çok alternatifin bulunduğunu görmüşsünüzdür. Ancak bunlar arasında seçim yapmak düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir.

Bir CAD programının 3D baskıya yönelik modelleme yapmaya uygun olması için bazı özellikleri barındırması gerekmekte. Tabii ki bunun herhangi bir standardı yok ve teknik olarak her türlü çizim programı 3D baskıya yönelik modelleme amacıyla kullanılabilir. Ancak şahsi görüşüme göre bir CAD programının modelleme işini daha basit ve yönetilebilir bir hale getirmesi için en azından aşağıdaki maddelerden birkaçına sahip olması;

  • Karışık ve zor değil, erişilebilir ve nispeten basit olması. Modellemeyi daha hızlı yapmayı sağlayacak araçları barındırması.
  • 3D baskıya uyumlu olması, yani yaptığınız modelin .STL uzantısı ile kayıt edilebilmesine olanak sağlaması. Ayrıca isteğe bağlı olarak projenin .STEP ve benzeri, çoğu program ile düzenlenebilir bir CAD dosyası halinde kayıt edilmesine imkan sağlaması.
  • Parametrik tasarım oluşturmaya imkan sağlaması.
  • Çok parçalı/komponentli tasarım oluşturmaya uygun olması.

Bir CAD yazılımı için “en iyi CAD yazılımı” demek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bu nedenle bu yazıda direkt olarak bir sıralama oluşturmak yerine her bir program için aşağıdaki listede bulunan kriterleri listeledim. Böylelikle bu kriterleri inceleyerek kendi koşullarınız ve amacınız doğrultusunda sizin için en kullanışlı olacak CAD programını seçebilirsiniz

  • Ücret (Ücretli/Ücretsiz, Lisans Paketleri, Öğrenci Desteği İmkanı vb.)
  • Yetkinlik (Başlangıç Seviyesi, Orta Seviye, İleri Seviye, Endüstriyel Seviye)
  • Platform (Windows, Mac, Linux, Web Tarayıcısı Tabanlı)
  • Dosya Uzantıları (Programın dışa aktarma için imkan sağladığı uzantılar)

Ayrıca her program için şahsi görüşümü de belirttim. Bu görüşün bana dayalı olduğunu unutmayın ve programa benim görüşümden dolayı asla önyargı ile yaklaşmayın. Görüşlerimi sadece ek bilgi olması amacıyla paylaştım. Programı kendiniz denemeden karar vermeyin.

İçindekiler Tablosu

En İyi CAD Programları Listesi

Sıralama alfabetik olarak yapılmıştır ve sadece ücretsiz kullanma seçeneği olan programlara yer verilmiştir.

Blender

Blender özellikle animasyonlu filmler, görsel efektler ve sanatsal figürler oluşturmak için kullanılan tamamen açık kaynaklı ve bir tık ileri seviye olan bir yazılım. Blender tamamıyla ücretsiz bir modelleme programı fakat başlangıç seviyesindeki kullanıcılara hitap etmemekte. Programın öğrenilmesi uzun zaman alabilmekte.

Blender programını çok kısa bir süre kullandığım için kesin bir şahsi görüş belirtemeyeceğim. Ancak program hakkında gördüğüm, duyduğum izlenimler genel olarak olumlu. Programı öğrenmek için harcanabilecek birkaç ay sonrasında programın faydalı bir deneyim sunacağını düşünüyorum. Özellikle 3D baskı alanını geometrik temellere dayanan fonksiyonel ürünlerden çok figürler ve objeler için kullanıyorsanız Blender sizin için ideal bir program olabilir.

  • Ücret: Tamamen Ücretsiz ve Açık Kaynak Yazılım
  • Yetkinlik: Orta ve İleri Seviye
  • Platform: Windows, Mac, Linux
  • Dosya Uzantıları: Herhangi bir sınırlama yok

İndirmek / daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

FreeCAD

FreeCAD tıpkı Blender gibi tamamen açık kaynaklı ve ücretsiz bir parametrik CAD yazılımı. Program görsel arayüzü pek çekici olmasa bile FreeCAD ile karmaşık ve kompleks modeller oluşturabilmek mümkün. Ayrıca FreeCAD’e farklı eklentiler ekleyerek programın özelliklerini artırabilirsiniz. Ek olarak, Türkçe dil seçeneği de mevcut.

FreeCAD yeni başlayanlar için en uygun program değil ancak yine de yeni başlayan kişilerin kullanabileceği ve kolaylıkla öğrenebileceği bir program. Programı öğrenme süreci çok zaman almayacağı halde birçok açıdan oldukça eğitici olacaktır.

Şahsi görüşüm; FreeCAD’i uzun süre kullanmadım. Programın grafikleri ilk yüklediğim zaman beni soğuttu açıkçası. Ancak FreeCAD ile yapılmış birkaç başarılı projeye de denk geldim zaman içerisinde. Bu yüzden listede yer alabilir diye düşündüm. Kesinlikle en gelişmiş CAD programı değil, fakat şans verilebilir.

  • Ücret: Tamamen Ücretsiz ve Açık Kaynak Yazılım
  • Yetkinlik: Başlangıç ve Orta Seviye
  • Platform: Windows, Mac, Linux
  • Dosya Uzantıları: Herhangi bir sınırlama yok

İndirmek / daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Fusion360

Fusion360 Autodesk tarafından piyasaya çıkartılan; kullanımı ve öğrenmesi çok zor olmayan, parametric, freeform, surface ve mesh modellemeye imkan sağlayan hepsi bir arada tarzı bir program. Sadece CAD değil, program ile PCB tasarımı, CAM ve CAE de yapabilmeniz mümkün.

Eğer öğrenci veya öğretmen iseniz Fusion360 ve diğer Autodesk programlarını sınırlama olmadan ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Fakat eğer öğrenci/öğretmen değilseniz Fusion360 Personal Use lisansını kullanarak programı 1 yıl boyunca kullanabilirsiniz. Ancak bireysel lisansta aynı anda 10 aktif dosya açma sınırlaması ve sadece stl vb. uzantılar ile dışa aktarma yapılabilmesi sınırlaması mevcut.

Şahsi görüşüm; bir süredir öğrenci lisansı ile fusion360 kullanıyorum ve ilerleyen zamanlarda da fusion360 kullanmaya devam etmeyi düşünmekteyim. Fusion360 gerçekten en memnun kaldığım programlardan biri. Ancak bireysel lisans konusundaki kısıtlamalardan memnun değilim. Eğer kısıtlamalar sizin için sıkıntı oluşturmuyorsa fusion360’ı kullanabilirsiniz.

  • Ücret: Bireysel kullanım için çeşitli sınırlamalar ile 1 yıl ücretsiz. Ücretli versiyonu yıllık 495$ Lise ve Yükseköğretim öğrencileri, öğretmenler ve akademisyenler için sınırsız ve ücretsiz (Bütün Autodesk programları)
  • Yetkinlik: Orta, İleri ve Endüstriyel Seviye
  • Platform: Windows, Mac, Web
  • Dosya Uzantıları: Bireysel kullanımda yalnızca .stl, .dxf gibi temel uzantılar ile dışa aktarım mevcut

İndirmek / daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

SketchUp

Sketchup özellikle mimarlık, iç tasarım ve inşaat sektörlerinde sıkça kullanılan, geçmişi 2000’lerin başlarına dayanan gelişmiş bir CAD yazılımı. Sketchup öğrenmesi ve kullanması oldukça kolay bir program olmasına rağmen başlangıç seviyesinden endüstriyel seviyeye, birçok kişiye hitap etmekte.

Sketchup’ın tarayıcı tabanlı ve bilgisayar uygulaması tabanlı olmak üzere iki farklı versiyonu bulunmakta. Tarayıcı tabanlı versiyonu çeşitli sınırlamalar dahilinde ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Bilgisayar programı için ise ücretli pakete geçmeniz gerekiyor. Öğrenciler için ücretsiz paketi yok ancak ücretlerde indirim sunuyor. Ayrıca sketchup kendi içerisinde 3D Warehouse isimli bir 3D model deposuna sahip ve burada bulunan dosyalardan ücretsiz olarak yararlanabiliyorsunuz.

Şahsi yorumum; SketchUp başlangıç seviyesinde olan kişiler için ideal bir program ancak bana kalırsa SketchUp 3D baskı için uygun fakat en ideal programlar içerisinde değil. Evet, kullanımı kolay ve STL uzantısı ile dosya aktarımı yapabiliyorsunuz. Ayrıca 3D baskı işi için SketchUp’ı kullanan azımsanmayacak miktarda kullanıcı da mevcut. Fakat öğrenciler için ücretsiz planının olmaması ve ücretsiz sürümde sadece stl uzantısı ile dışa aktarıma izin vermesinden dolayı benim pek tercih ettiğim bir program değil.

  • Ücret: Web tabanlı versiyonu bireysel kullanım için ücretsiz. Ücretli versiyon yıllık 199-699$ Yüksek öğretim için öğrenci versiyonu yıllık 55$
  • Yetkinlik: Başlangıç, Orta, İleri ve Endüstriyel seviyeye uygun
  • Platform: Web, Windows, Mac
  • Dosya Uzantıları: Ücretsiz web tabanlı sürümde sadece .stl uzantısı aktarılabilir.

İndirmek / daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

TinkerCAD

TinkerCAD, Autodesk’in tamamen ücretsiz olarak sunmuş olduğu tarayıcı üzerinde çalışan bir 3D modelleme yazılımı. Sitenin genel görüntüsü size çok basit ve temel gözüküyor olabilir ancak TinkerCAD içerisinde aşırı karmaşık olmayan modelleri çizebilecek seviyede araçlar içeriyor.

TinkerCAD kesinlikle 3D modellemeye yeni başlayan, öğrenme sürecine fazla zaman harcamak istemeyen ve aşırı kompleks modeller çizmeyi hedeflemeyen kişiler için ideal bir program. Tamamen ücretsiz olması ve içerisinde çok sayıda hazır model, komponent ve bileşen içermesi de cabası.

Şahsi görüşüm; başlangıç seviyesinde olan ve web üzerinden çalışan bir yazılım tercih ediyor olsaydım SketchUp yerine TinkerCAD’i tercih ederdim. TinkerCAD’in daha çok yeni başlayanlara yönelik bir program olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar sadece .stl, .obj gibi uzantılar ile dışa aktarıma izin verse de yaptığınız modellemenin linkini paylaşarak düzenlenebilir halini de paylaşmış olabilirsiniz. Eğer sadece kendi projeleriniz için çalışıyor, profesyonel veya endüstriyel bir modelleme hedefiniz yok ise TinkerCAD ideal bir yazılım.

  • Ücret: Tamemen Ücretsiz
  • Yetkinlik: Başlangıç Seviyesi
  • Platform: Web Tabanlı
  • Dosya Uzantıları: Sadece .stl, .obj ve .svg uzantıları aktarılabilir.

İndirmek / daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sonuç

CAD Programları Karşılaştırması

Program Ücret Yetkinlik Platform Kısıtlamalar
Blender Ücretsiz / Açık Kaynak Orta ve İleri Seviye Windows, Mac, Linux -
FreeCAD Ücretsiz / Açık Kaynak Başlangıç ve Orta Seviye Windows, Mac, Linux -
Fusion360 Bireysel ve limitli versiyonu 1 yıl ücretsiz, öğrenciler için tamamen ücretsiz Orta, İleri ve Endüstriyel Windows, Mac, Web Bireysel kullanımda dosya sınırlamaları mevcut
SketchUp Web versiyonu bireysel kullanım için ücretsiz Başlangıç Seviyesi (Bireysel Versiyonu) Web, Windows, Mac Ücretsiz web sürümünde dosya uzantı sınırlaması mevcut.
TinkerCAD Ücretsiz Başlangıç Seviyesi Web Sadece .stl, .obj ve .svg uzantısı ile dışa aktarım yapılabilmekte

Bu listede yer alan programların yanı sıra SelfCAD, DesignSpark, OpenSCAD, Onshape gibi ücretsiz birçok CAD programı daha bulunmakta. Ek olarak AutoCAD, Autodesk Inventor, Siemens NX ve Solidworks gibi ücretli ve daha çok endüstriyel kullanıcılara hitap eden çok sayıda CAD programı da mevcut. En iyi programın hangisi olduğunu söyleyebilmek mümkün değil, bu yüzden kendi ihtiyaçlarınıza ve kriterlerinize göre seçim yapmanız en doğrusu olacaktır.

Yine de genel bir görüş belirtecek olursam; 3D baskı teknolojilerini daha çok figür, sanatsal obje vb. için kullanıyorsanız zaman ayırıp Blender öğrenmenizi, kendi projeleriniz için temel parçalar için kullanıyorsanız ve başlangıç seviyesinde bir program arıyorsanız tinkercad veya sketchup’ı, kendi projeleriniz ve endüstriyel amaçlara yönelik projeler için bir program arıyorsanız da Fusion360’ı öneririm.

Ben 3D modellemeye pek doğru olmayan bir karar vererek Solidworks ile başladım. Solidworks’ü uzun bir süre kullandım ve orta-üstü denebilecek bir seviyeye geldiğimde benim için uygun olmadığını düşünerek bıraktım ve Fusion360 kullanmaya başladım. Bu ara geçiş sürecinde de çok sayıda CAD programını kısa süreli olsa da denedim. Şuanlık Fusion360’dan memnunum ve Fusion360 ile devam etmeyi planlıyorum.

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir