Arduino Nedir? – Ne İşe Yarar?

Arduino Nedir?

Arduino; temel olarak küçük bir bilgisayar gibi davranan, verdiğiniz komutları yerine getiren açık kaynaklı, kullanımı kolay ve uygun fiyatlı bir geliştirme kartıdır. Arduino kartına sensörler ve modüller takarak çizgiyi takip eden, engelden kaçan, telefon veya kumanda ile kontrol edilen robotlar; akıllı ev sistemleri, otomasyon sistemleri hatta 3D yazıcı bile yapabilirsiniz.

Arduino’nun Özellikleri

  • Tamamen açık kaynaklıdır. Yani Arduino ile yaptığınız bir projeyi herhangi bir yasal işlem gerektirmeden satabilir, kendi Arduino’larınızı bile üretebilirsiniz.
  • Açık kaynaklı olmasından dolayı internette çok sayıda ücretsiz eğitim ve proje bulunmaktadır.
  • Arduino’nun farklı projelerde kullanıma uygun farklı boyutlarda ve farklı performanslarda modelleri bulunmaktadır. En çok tercih edilen modeli Arduino UNO’dur. Popüler olması ve sade bir yapısının olmasından dolayı genel olarak yazılarımda Arduino UNO modelini referans alacağım.
  • Arduino UNO ve birçok modeli herhangi bir ek programlayıcı gerekmeden, doğrudan USB kablosu ile bilgisayara bağlanarak kodlanabilir.
  • Arduino’nun geliştirme kartlarını programlamak için “Arduino IDE” adında ücretsiz bir yazılımı bulunmaktadır.

Arduino UNO Modelinin Fiziksel Yapısı

Arduino açık kaynaklı bir kart olduğundan dolayı bir modele ait piyasada birden fazla çeşit bulunabilmektedir. Orijinal Arduino UNO kartına ait görsel aşağıda bulunmaktadır.
Orijinal Arduino UNO yaklaşık 25$ (Türkiye’de ortalama 170-200 TL) fiyatına satılmaktadır. Bütçeniz yeterli değil ise farklı firmalar tarafından üretilmiş klon kartları (Türkiye’de ortalama 20-50 TL) satın alabilirsiniz. Bu kartlar temel olarak orijinal kart ile aynıdır ancak programlama yapmadan önce sürücü kurmanızı gerektirebilir.

1- Mikrodenetleyici:

Mikrodenetleyici Arduino kartının en önemli bileşenidir. Mikrodenetleyicilerin içerisinde temel bilgisayar bileşenleri olan CPU, RAM ve ROM.. bulunur. Arduino üzerindeki tüm giriş/çıkış işlemleri bu bileşen üzerinden gerçekleşir. UNO modelinde Atmel firmasının Atmega328P modeli bulunmaktadır. Eğer bir hata sonucu kartınızda bulunan bu bileşeni bozarsanız yenisini alıp kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

2- USB Girişi:

Arduino üzerinde bilgisayar aracılığıyla programlama yapma amacıyla kullanılan bir USB girişi bulunmaktadır. Bu girişe standart bir yazıcı kablosu takarak kartınızı bilgisayara bağlayabilirsiniz.

3- Güç Girişi

Arduino’ya USB kablosu takıldığı zaman güç verilmektedir. Ancak eğer kartınızda yüklü olan kodda sürekli değişiklik yapmayacaksanız projenizde güç vermek için UNO kartında bulunan JACK girişi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu giriş ile 9V Pil, Adaptör ve diğer güç kaynaklarını uygun bir dönüştürücü kullanarak karta bağlayabilirsiniz.

4- Kart Üzerinde Bulunan Pinler

4.1- Güç Pinleri:

Güç pinleri kart üzerinden 5V, 3.3V ve GND çıkışı sağlamaktadır. Kartınıza bağlayacağınız ek bileşenlere güç vermek için bu pinleri kullanmanız gerekir. Ek olarak bu kısımda farklı projelerde ihtiyaç duyabileceğiniz VIN, RESET gibi pinlerde bulunmaktadır.

4.2- Dijital Pinler:

Dijital pinler arduino ile veri/güç çıkışı yapmanız için kullandığınız pinlerdir. UNO modelinde 14 adet bulunmaktadır. Bu pinler’e Led, Ekran, Motor gibi bileşenler takabilir, bunları çalıştırabilir, ekranlarda yazı yazdırabilirsiniz. Bu pinlerin hassasiyeti 0-1 arasıdır. Yani bu pinlerden ya güç verebilirsiniz, ya da güç vermeyi kesebilirsiniz.

4,3- Analog Pinler:

Analog pinler kartınıza veri girişi yapabilmek için kullanılır. Bu pinlere bağladığınız sensörlerden veriler alabilir ve yazdığınız kod ile bu verileri işleyebilirsiniz. Örneğin havanın sıcaklığını bir ekrana yazdırmak isterseniz ekranın kablolarını dijital pinlere, sensörün kablolarını da analog pinlere bağlayarak yazdığınız kod aracılığıyla projeyi gerçekleştirebilirsiniz. Analog pinlerin hassasiyeti 0-1024 arasıdır.

5- Kart Üzerinde Bulunan Diğer Bileşenler

5.1- Güç Led’i:

Kartınıza herhangi bir yöntem ile güç verdiğiniz zaman bu led yanmaya başlayacaktır.

5.2- “L” Led’i:

Bu led kartınızda bulunan 13. dijital pine bağlıdır. Kartınıza yüklediğiniz herhangi bir kod ile bu led’i yakabilirsiniz.

5.3- “TX” ve “RX” Led’i:

Bu led’ler veri aktarımı sırasında yanıp sönerek geri bildirim yapar. TX veri iletimini, RX veri alımını temsil eder. Eğer kartınıza kod yüklüyorsanız RX, kartınızdan bilgisayara veri aktarıyorsanız TX led’i yanıp söner.

5.4- “RESET” Butonu:

RESET butonu kodu tekrardan başlatır. Kartınıza takılı olan tüm güç kaynaklarını çıkarıp yeniden takmanız ile RESET butonuna basmanız aynı işlevi görecektir.

Arduino Satın Alınabilecek Bazı Siteler

    One comment

    1. raspberry ile aynı mantık mı ahmet hocam python ile yada farklı bir program dili ile örneğin akıllı assitan yada akıllı ev araçları yapılabilirmi yada modemden gelen veriyi bu cihaza sonrasında pc aktarım mümkün mü

    Leave a Reply

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir